BTW over eigen zonnestroom

BTW over eigen zonnestroom, hoe zit dat

redactie | 30 september 2013 | 0 Comments

364In de ophef rond de BTW heffing op zonnestroom uit eigen panelen is sinds kort een beetje duidelijkheid, of wat minder verwarring. Maar een sluitend antwoord is er nog steeds niet. In elk geval zijn particulieren die zelf opgewekte stroom tegen een vergoeding terugleveren, btw-plichting volgens de staatssecretaris. Daarover was de brief van Weekers duidelijk.

De onduidelijkheid ontstaat in de praktijk, omdat veel meters alleen het verschil registreren tussen verbruikte en opgewekte stroom, maar deze twee niet apart registreert. Dan kan er dus geen geleverde hoeveelheid worden bepaald.

Als gevolg van de btw-plicht kan overigens ook de btw over de aanschaf van de installatie worden teruggevorderd.

Wie als particulier door zijn zonnepanelen btw-ondernemer wordt, heeft ook recht op de kleine-ondernemersregeling. Die houdt in dat wanneer de jaarlijkse btw afdracht minder dan 1883,- bedraagt, deze niet hoeft te worden afgedragen. Dat btw bedrag wordt bereikt bij een omzet van ca 9000,- oftewel 112000 kWh stroom op jaarbasis (bij 0,08 / kWh). Een knappe particulier die dat weet terug te leveren.

Stel dat een installatie met een capaciteit van 3500 kWh per jaar ca 10000,- kost. De eenmalige btw aftrek is dan 2100,- en de jaarlijkse teruglevering (kale stroomprijs) 3500 x 0,08 = 280,- waarover 58,80 btw die niet afgedragen hoeft te worden. Ook als er gerekend wordt over de bruto stroomprijs (inclusief netwerkkosten en energiebelasting) blijft de af te dragen btw onder afdrachtgrens.

Toepassen van de regeling leidt er zo waarschijnlijk toe dat de overheid op nieuwe installaties bij particulieren geld gaat toeleggen: ze moet de btw over de aanschafkosten van nieuwe installaties terugbetalen en kan de btw over de geleverde stroom niet innen. Oftewel, een extra subsidie op kleine zonne-installaties.

Kleine ondernemers kunnen een ontheffing op de btw-plicht aanvragen. Bij een bestaande installatie heeft dat zin, want dan vervalt de administratieve verplichting. Bij nieuwe installaties lijkt het voordeliger in de btw te blijven. Het invullen van de kwartaalopgave is dan de prijs voor het terugontvangen van de btw op de aanschaf. En dat kan lonen.

Bron: 
duurzaamnieuws.nl